≡ Menu

Дразнещ дизайн на уеб сайт

Замисляли ли сте се някога, че вашият уеб сайт може и да е малко дразнещ? Когато решите да правите уеб дизайн е добре да разберете какво точно дразни вашите бъдещи посетители, освен ако не искате те да ви посетят повече.

Да разгледаме следния пример: Имате един уеб сайт с хубав, впечатляващ със своя флаш хедър. Няколко летящи графични елемента, а като фон музика, създаваща правилната атмосфера. До тук всичко е добре. Обаче хедъра започва малко да дразни, когато се стартира сайта, защото всеки пък, когато прескочите на някоя страница, той се рестартира. Ето как може един първоначално добре направен проект да се превърне в трън в окото на посетителя, да разсейва, да отвлича вниманието и да ви пречи да се концентрирате върху четенето.

Това не е единичен случай. Много уебмастери, особено начинаещите са направо влюбени в идеите си и предпочитат да прескочат всякакви граници само и само, за да покажат идеята си на интернет обществото. Наистина е много хубаво да имате впечатляващ хедър за сайта си, но наистина ли трябва да атакувате по този начин съзнанието на горкия посетител? Абсолютно не!

Понякога дизайнерите забравят, че техният дизайн ще изпраща послание към посетителите им, който трябва да отразява темата на сайта и не са нужни специални програмистки умения.

Как да разберете дали дизайна на сайта ви е дразнещ?

Е, не е толкова трудно да бъдеш досаден и дразнещ, просто някои уебмастери са по-добри в това от други. Хвърлете едно око на следващият списък и си преценете доколко може да си позволите да сте досадни с дизайна си за посетители си.

1.Фонова музика – Ако сте онлайн радио или продавате CD-та, добре може да сложите музика. Но в противен случай, защо ви е нужно да слагате мелодия, която се повтаря на всяка една страница?

2.Огромния шрифт – Ако сте решили да проектирате сайт за хора с нарушения на зрението, големият шрифт е добра идея, но в противен случай вие крещите на бедните си посетители. А никой не обича да му крещят.

3.Прекалено малък шрифт – Ако искате да бъдете чути, тогава поддържайте нормален тон в интернет пространството – не повишавайте тон, а “говорете” в допустими честоти.

4.Изскачащи прозорци – Тези прозорци са много полезни в интерес на истината. Но не и когато се използват, за да навират буквално в лицето на посетителя някое досадно съобщение. Не насилвайте посетителите си да прочетат съобщенията ви. Използвайте техниката на убеждаването.

5.Pop-up прозорци – Дори и сега когато попъп прозорците са блокирани от браузърите много уеб мастъри продължават да ги използват. Дразнещата част на този вид прозорци е, че понякога можем да пропуснем важна информация, заради някой блокиращ инструмент. Не ползвайте този вид прозорци. По-добре сложете важната информация в средата на сайта си.

Много е вероятно всеки от нас да си има свой личен списък с неща, които не трябва да прави един дизайнер. Сигурно бихте назовали още много дразнещи неща, които сте срещали по сайтовете. И сте прави, списъкът може да е много по-дълъг от настоящия. Но ние просто ви дадохме основна представа за най-дразнещите неща, които бихте могли по невнимание да сложите на сайта си. Списъкът има за цел също да ви обърне внимание върху организацията на сайта ви.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!